Només podran facturar amb l'IVA al 10% els autònoms que ho facin directament a l'organitzador

El Gobierno també s'ha compromès a modificar en un termini de sis mesos el Real Decreto Ley 1435/1985 que regula la relació laboral especial dels artistes en espectacles públics

El Consell de Ministres del divendres 28 de desembre va aprovar un Real Decreto Ley amb algunes mesures "d'urgència" incloses a l'informe per a un Estatut de l'Artista, que el Congrés dels Diputats va aprovar per unanimitat el setembre passat. 


El dijous 17 de gener vam assistir a una reunió amb la Directora General de Industrias Culturales y Cooperación del Gobierno de España, Adriana Moscoso, que volia copsar de primera mà les inquietuds del sector i aclarir els dubtes que la nova normativa ha generat. La reunió, que es va fer a la seu del PSC de Barcelona, va servir per conèixer l'abast real d'aquestes mesures i saber fins a quin punt els músics es veuran afectats en l'exercici de la seva professió.

Aquests són els tres punts que contempla la nova normativa:

Només podran facturar amb l'IVA al 10% els autònoms per compte propi, sempre i quan ho facin directament a l'organitzador de l'espectacle

El nou Decreto Ley permet una reducció de l'IVA, del 21% al 10% en serveis prestats per intèrprets i artistes persones físiques. Dit d'una altra manera, els autònoms que facturin amb el seu NIF podran fer-ho amb el 10% d'IVA, sempre i quan facturin directament a l'organitzador o al productor de l'espectacle. En tots els altres casos, quan hi hagi intermediaris, l'IVA serà del 21% com fins ara. Per tant, les factures de MUSICAT continuaran portant el 21% d'IVA.

Aquesta mesura entra en contradicció amb el Real Decreto 1435/1985 que estableix que els músics són sempre treballadors per compte aliè i han d'estar contractats a través d'una relació laboral. Però això no sembla preocupar el Ministerio de Cultura, ni tampoc el d'Hisenda, que té previstos diferents epígrafs d'artista per als autònoms. A més, aquesta normativa afectarà pocs professionals, amb la qual cosa Hisenda no notarà una baixada d'ingressos per l'IVA.

Els músics podran seguir cotitzant en períodes d'inactivitat si acrediten 20 dies d'alta l'any anterior

Fins ara, un músic no podia cotitzar si no treballava. A partir d'ara, un músic que acrediti haver cotitzat 20 dies al Règim General de la Seguretat Social (no al RETA) l'any anterior podrà optar a cotitzar encara que no treballi. D'aquesta manera quedarà cobert en cas de malaltia o, en el cas de les dones, durant l'embaràs i el període de lactància. La mesura també permet acumular cotitzacions de cara a la jubilació. 

Semblaria que aquesta llei s'ha inspirat en el sistema francès, amb la diferència que a França l'artista quan no treballa cobra, mentres que aquí paga. Amb tot, s'ha de reconeixer que la mesura dona a l'artista l'opció d'adquirir un dret que abans no tenia, però el que ens caldria és una assimilació a l'alta, estiguem cotitzant o no.


El Gobierno regularà la compatibilitat de la pensió de jubilació amb els drets d'autor

Aquesta mesura s'haurà d'acabar de definir. El Gobierno  es dona un termini de sis mesos per regular la compatibilitat de la pensió de jubilació i el cobrament de drets d'autor.

El Gobierno s'ha compromès a substituir el Real Decreto Ley 1435/1985 en un termini de sis mesos

El Decreto Ley aprovat pel Consell de Ministres també preveu que en un termini de sis mesos s'aprovi un nou decret que modifiqui la regulació de la relació laboral especial dels artistes en espectacles públics i substitueixi el Real Decreto 1435/1985 que ara és vigent.

La nostra sensació és que aquest Decreto Ley s'ha aprovat de manera una mica precipitada, aprofitant l'oportunitat que donava el Consejo de Ministros d'aprovar algunes de les mesures més urgents contemplades en el Estatuto del Artista. Nosaltres creiem que el que cal és tocar de peus a terra i trobar un sistema fàcil, a nivell pràctic, per contractar els artistes i perquè tots estiguin donats d'alta a la seguretat social, també quan no treballen. Si comencessin per aquí, ja tindríem molt de guanyat.

Aquí podeu consultar el Real Decreto-ley 26/2018 pel que s'aproven aquestes mesures, que es va publicar al BOE el dissabte 29/12.

I aquí trobareu més informació.