Es presenta el festival Girona A Cappella 2016

El festival fa un pas més presentant, en coproducció amb El Canal, el musical "Pla vs Welles" amb la participació de Les Anxovetes, The Hanfris Quartet i els actors Quim Lecina i Jordi Coromina

S'ha presentat en roda de premsa la cinquena edició del festival internacional de música A cappella, que tindrà lloc a Girona del 7 al 15 de maig, coincidint amb Temps de Flors. Es tracta de l'únic festival d'aquest gènere que es celebra a l'estat espanyol.

Segons va dir el seu director, Pau Marquès, el festival s'està convertint en un referent de la musica a cappella - interpretada sense instruments, només amb la veu - raó per la qual reben moltes propostes de formacions europees i de la resta del món. La programació inclou 11 concerts - la majoria gratuïts -  i dos tallers.

En l'apartat internacional els americans Naturally 7, teloners en vàries ocasions de Michael Bublé, faran a l'Auditori de Girona un concert únic a l'estat espanyol. Els italians Alti & Bassi i els holandesos The Junction completaran aquest apartat.

La resta de grups que formen el cartell del festival són autòctons: el Cor de la Universitat de Girona + Girona Modern Voices, un projecte educatiu nascut a l'Escola de Música Moderna de Girona (9 de maig); els palamosins Fusions, participants al programa Oh Happy Day (10 de maig); Yes The Music, sorgits de la primera edició del A Cappella (12 de maig); els tortosins Cor Flumine, amb una trajectòria de 20 anys (13 de maig); el quartet The Minstrels (13 de maig), que des de l'any 1997 ofereixen un repertori basat en els negro-espirituals, barbershops i clàssic moderns; el Quartet Mèlt, guanyadors de la 3a edició del programa Oh Happy Day (14 de maig) i els Barcelona Gospel Messengers, finalistes del mateix programa el 2013 (15 de maig).

Com a novetat, enguany el festival presenta, en coproducció amb El Canal, el musical Pla vs Welles, creat al voltant d'una trobada que va tenir lloc fa 50 anys entre Josep Pla i Orson Welles a La Gavina de S'Agaró. L'espectacle mescla dos gèneres musicals: el barbershop i l'havanera. Els actors Quim Lecina i Jordi Coromina, es posaran a la pell dels dos personatges, reforçats pel grup d'havaneres femení Les Anxovetes (Pla) i per un dels millors grups europeus de barbershop, The Hanfris Quartet (Welles), tots ells sota la direcció de Pere Solés. L'espectacle es podrà veure el dissabte 14 de maig al Centre d'Arts Escèniques El Canal (Salt).

A més dels concerts, el festival ha organitzat dos tallers:. El primer, "De la respiració a la veu", anirà a càrrec de Marta Marichal, infermera i musicoterapeuta, i del cantant Jordi Homs, tindrà lloc el 29 i 30 d'abril a l'Espai Marfà. El segon, "Veus el ritme?", a càrrec de Michèlle Alderete (membre del grup GEMA4 i directora d'OL'GREEN), està organitzat per l'Escola de Música Moderna de Girona i es farà al Centre Cívic del Barri Vell.

La nova alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va destacar l'impacte econòmic positiu que tenen per a la ciutat els diferents festivals que s'hi celebren (A Cappella, Strenes, Mapping, Black Music, Festival de Jazz, etc.) i va afirmar que "cal treballar perquè la cultura, a més de ser exhibició, esdevingui un motor econòmic que creï llocs de treball sostenibles i de qualitat". El vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira,va afegir que "Girona ja és el segon pol cultural del país" i va destacar l'originalitat i qualitat del festival, que va qualificar de "producte singular i molt potent".

El pressupost del festival per aquest any és de 66.000 €, uns 10.000 € més que l'any passat.