La música és salut però un 60% del sector continua inactiu degut a les restriccions

Comunicat de l'Acadèmia Catalana de la Música

L'Acadèmia Catalana de la Música ha emès el següent comunicat per demanar la normalització de les activitats vinculades a la música:
 
  • Recuperar i normalitzar les activitats vinculades a la música contribuiria a pal·liar els problemes de salut derivats de la pandèmia.

  • La recuperació parcial de l’activitat musical amb la celebració de determinats festivals d’estiu, projecta una imatge de normalitat que no representa la realitat del sector.

  • Professionals i entitats mostren el seu malestar davant la continua estigmatització dels esdeveniments musicals, tot i que les dades dels estudis realitzats demostren un impacte insignificant de contagis.

  • Catalunya i Espanya són la zona amb més restriccions per a les seves sales de concerts d’Europa, tot i ser el segon territori europeu amb la major taxa de població vacunada amb pauta completa.

  • Les actuals restriccions també estant ocasionant greus problemes socials i d’ordre públic amb la proliferació imparable de macro botellots i actituds incíviques.

  • A més, tot i la impossibilitat de recuperar la normalitat, el govern no ha articulat cap ajuda als músics i professionals del sector des del febrer passat.

La música és salut

Un informe de la OMS publicat el 2019 recomana incloure l’art i la cultura en els sistemes sanitaris pels beneficis que tenen per a la salut. Pel que fa a la música, per exemple, l’informe apunta que escoltar-la ajuda a controlar el nivell de glucosa en sang i la seva pràctica millora el sistema sanitari i la gestió de l’estrès, i destaca també com ballar proporciona beneficis al cos i la ment. La OMS cridava els governs a promoure polítiques de col·laboració entre els sector sanitaris i els culturals i artístics. Aquí l'informe al que es fa referència. 

Tanmateix, a Catalunya i a l’Estat, lluny de seguir aquestes recomanacions, la gestió política de la pandèmia ha condemnat el sector musical al cessament de les activitats i a la ruïna econòmica a la majoria dels seus professionals. D’altra banda, a més, podem veure com els confinaments i les restriccions de mobilitat, el tancament de sales, la limitació d’aforaments , la prohibició del ball, la cancel·lació de festivals i festes majors i en definitiva la restricció i els impediments a socialitzar, està tenint greus conseqüències en la salut dels ciutadans, especialment en els més joves. El propi departament de salut preveu un increment important de problemes de salut mental que es manifesten en ansietat, idees de suïcidi, desesperança, insomni o irritabilitat entre d’altres efectes, fins al punt que l’augment dels intents de suïcidi durant el període de març del 2020 al març de 2021 entre les noies de menys de 18 anys ha estat de quasi un 200% respecte el mateix període de l’any anterior. Aquí l’estudi amb aquestes dades. 

D’altra banda, les actuals restriccions també estant ocasionant greus problemes socials i d’ordre públic amb la proliferació imparable de macro botellots i actituds incíviques, com les que hem pogut veure aquest cap de setmana durant les festes de La Mercè de Barcelona.

Una situació en definitiva que podria alleugerir-se amb la normalització de l’activitat musical, la supressió de les limitacions i la recuperació dels aforaments

El sector de la música està a la UCI

Malgrat l’anunci de recuperació parcial i gradual de la normalitat fet pel govern, des de l’Acadèmia Catalana de la Música volem manifestar la nostra preocupació per l’actual situació del sector musical i els seus professionals, empreses i entitats. Les restriccions continuen provocant moltes dificultats a l’hora de reprendre l’activitat del sector, sotmesa a limitacions d’aforament que obliguen a treballar amb uns formats concrets impossibles d’aplicar en molts àmbits de l’activitat musical, i que força els artistes a acceptar retribucions menors i els promotors a reduir despeses de producció, mentre que han d’incrementar les despeses generades pels protocols de seguretat sanitària.

Les actuals restriccions, a part de continuar posant molt difícil la viabilitat de molts projectes i iniciatives, exclouen la recuperació d’una part significativa de l’activitat del sector, generant una dinàmica de desaparició d’un teixit musical i cultural de proximitat, clau per a l’articulació d’una activitat artística i econòmica que propicií la necessària diversitat i l’equitat en l’activitat professional i en l’impuls del talent emergent.

En aquest sentit, la celebració de determinats festivals d’estiu, amb dinàmiques pròpies de grans auditoris, amb el públic assegut i aforaments a partir de mil persones, si bé ha contribuït a una certa recuperació de l’activitat, contribueix a el·lititzar el consum de música en directe, apart de projectar una imatge de normalitat que no representa la realitat que està vivint el sector de la música.

Tot això en un context que deixa Catalunya i Espanya com la zona amb més restriccions per a les seves sales de concerts d’Europa, segons un estudi realitzat per l’associació estatal de sales de concerts ACCES sobre els membres que formen part de l’associació europea de Sales de Concerts Live DMA, tot i ser el segon territori europeu amb la major taxa de població vacunada amb pauta completa. 

A més, a la situació general se li ha d’afegir també la manca de confiança que una part del públic ha desenvolupat envers esdeveniments i actes musicals de caire més massiu i popular, resultat d’una estigmatització derivada de declaracions públiques de responsables del govern, o la confusió ocasionada que ha afectat les decisions d’altres administracions, com ara els ajuntaments a l’hora de permetre o cancel·lar la celebració d’activitats musicals en el marc de les festes majors. Les dades sorgides arran de l’estudi realitzat pel Departament de Salut durant el passat estiu, però, apunten que la contribució de la celebració dels 3 festivals massius a la cinquena onada va ser insignificant: 800 casos atribuïbles als festivals de 140.000 positius de la cinquena onada, és a dir, un 0,006%. Podeu veure l’estudi aquí. 

És per tot plegat que impel·lim els responsables de salut dels governs català i de l’estat a eliminar les restriccions que han imposat al sector de la música.