El Gobierno aprueba un Real Decreto-Ley con medidas destinadas al sector cultural

Los músicos, y los artistas en general, podrán acceder de manera excepcional a la prestación de desempleo por un período de un máximo de 180 días, según el periodo cotizado el año anterior.

Ahir el Consell de Ministres va aprovar un Real Decreto-Ley que aplega un seguit de mesures destinades a recolzar el sector cultural per tal que pugui fer front a la crisi derivada del Covid-19. Aquestes noves mesures suposen una inversió de 76,4 milions d'euros

Entre aquestes mesures, hi ha la d'habilitar un accés extraordinari a la prestació d'atur per als treballadors de la Cultura que, degut a la seva intermitència, s'havien quedat fora dels mecanismes de cobertura establerts fins ara pel ministeri.

Els músics, i els artistes en general, podran accedir de manera excepcional a la prestació d'atur per un període d'un màxim de 180 dies, segons el període cotitzat l'any anterior. Concretament, els artistes d’espectacles que no estiguin en un ERTO o suspensió de contracte rebran una prestació d’atur de 120 dies si l’exercici anterior han cotitzat entre 20 i 54 dies. Si l'any anterior han cotitzat 55 dies o més obtindran una prestació de 180 dies.

D'aquesta manera el Govern de l'Estat reconeix implícitament la intermitència laboral i l'especial vulnerabilitat dels treballadors de la Cultura en general i dels músics en particular. Ara caldrà que es modifiqui la normativa adaptant-la a aquesta intermitència i a les especificitats pròpies de la professió.

Entre altres mesures, el Govern destinarà 38,2 milions d'euros a ajudes extraordinàries per a les arts escèniques i la música amb la finalitat de contribuir al manteniment de les estructures i projectes. Aquests fons els gestionarà l'INAEM, que aquest any, donada la limitació de la mobilitat i de l'activitat, no atorgarà les subvencions habituals.

​​​​