El sector cultura catalán se une para exigir a la Generalitat un presupuesto digno

La plataforma Actua Cultura reclama un 2% del presupuesto de la Generalitat

La majoria de les empreses culturals catalanes ha constituït la plataforma Actua Cultura per demanar que la Generalitat destini a Cultura el 2% del seu pressupost, que ara és del 0,65%. La plataforma agrupa el 98% de les empreses culturals catalanes responsables del 98% de la facturació del sector, amb un impacte econòmic del 3,5% del PIB.

Actua Cultura 2% és el nom que adoptarà la plataforma en un primer moment, ja que l'objectiu prioritari és obtenir un 2% dels pressupostos de la Generalitat, és a dir, passar dels 270M€ actuals a 840M€ d'inversió en Cultura. Però el propòsit final és molt més ampli: es demana un canvi de paradigma i que es consideri la cultura un dret essencial i tan necessari com la sanitat o l'educació.

La plataforma ja ha parlat amb la consellera de Cultura Àngela Vilallonga i amb el vicepresident Pere Aragonès, aprofitant que els pressupostos de la Generalitat estan en fase d'elaboració. Aragonès els ha emplaçat a una altra reunió ben aviat.

Els portaveus de la Plataforma sostenen que la precarietat de la cultura es fa cada cop més evident i que la crisi i els pressupostos esquifits han portat les empreses culturals a un punt de deteriorament molt greu. Segons han dit, la caiguda de l'activitat del sector cultural a Catalunya des del 2008 ha arribat al 50% en alguns àmbits. D'altra banda, han advertit que la capitalitat cultural de Barcelona està en entredit si no s'hi posa remei.

Aquestes són les entitats que integren la plataforma Actua Cultura:
- Associació d'Empreses de Teatre (ADETCA)
- Associació de Companyies de Teatre Professional (CIATRE)
- Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics (APECAT)
- Acadèmia Catalana de la Música 
- Associació de Sales de Concerts (ASSAC)
- Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers (ARC)
- Associació Plataforma d'Arts de Carrer
-  Productors Asssociats de Fonogrames (PAF)
- Gremi de Galeries d'Art
- Art Barcelona
- Gremi d'Editors
- Editors.cat
- Cambra del Llibre
- Gremi de Llibreters de Catalunya
- Productors Audiovisuals de Catalunya
- Catalunya Film Festival
- Gremi de Cinemes de Catalunya
- Productes Audiovisuals Federats (Proa)