Manifiesto del sector musical para la aprobación de la nueva categoría "Espais de Cultura Viva" en el Ayuntamiento de Barcelona

Impulsan y firman: ASACC, AMJM, MUSICAT, Acadèmia Catalana de la Música, Fecalon y Plataforma Música Viva Barcelona

Barcelona fa dècades que té un teixit cultural i musical de base, imprescindible per continuar sent el motor d'una sèrie de cicles i festivals de reconegut prestigi internacional i amb important impacte cultural, social i econòmic a la ciutat. No seria possible entendre la progressió dels grans festivals sense protegir una escena local que garanteixi un circuit de continuïtat que comença amb els espais de petit format. Per això calen estratègies compartides, recursos i mesures normatives que reconeguin la seva rellevància i garanteixin el seu desenvolupament, incentivant-lo i donant cabuda en el sector als milers de músics que cada any surten d'espais de creació, d'escoles de música locals i de les escoles superiors catalanes, algunes de les més prestigioses amb seu a Barcelona.

Si atenem als diferents col·lectius, que amb raó reivindiquen la necessitat de posar fi a la precarietat dels músics, necessitem també acabar amb la inseguretat jurídica i la precarietat que comparteixen les sales de petit aforament, pulmó imprescindible sociocultural d'aquest teixit i de Barcelona com a ciutat...

Hem de destacar l'alta qualitat artística de les formacions de jazz, soul, flamenc, indie, rock o cançó d'autor de la ciutat, que tenen un circuit molt restringit i en el qual els músics que pivoten de formació en formació acostumen a ser els qui pateixen la major precarietat del sector. En aquest sentit, tant l'ASACC com l'AMJM, MUSICAT i altres desenes d'entitats englobades a l'Acadèmia Catalana de la Música, i altres de la resta de l'estat, treballen actualment en una Plataforma Estatal per tal de modificar el Decret que regula la contractació dels músics.

Les sales de petit aforament, històricament reconegudes pel seu valor cultural però sotmeses a una enorme fragilitat jurídica, són també un altre gran exemple de la precarietat del sector. Cal treballar doncs de manera global en una sèrie de mesures sectorials i públiques que ajudin a promoure i protegir aquests espais.

Per part de les associacions anteriorment citades, valorem la iniciativa de crear la nova categoria Espais de Cultura Viva de l'Ajuntament de Barcelona com un pas fonamental per posar en marxa les accions necessàries per protegir aquests espais marcadament culturals de petit aforament, sempre garantint la convivència veïnal. Amb la força d'anys de lluita per aconseguir un nou marc normatiu favorable per a la música en directe de petit format, instem a tots els grups municipals a sumar-s'hi en el seu tràmit final i aprovació a plenari en tant que és una mesura enormement important per al sector i per a la ciutat de Barcelona.

Junts celebrarem la música de Barcelona.

Impulsen i signen:
ASACC, Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya AMJM, Associació Professional de Músics de Catalunya MUSICAT, Acadèmia Catalana de la Música, Fecalon, Plataforma Música Viva de Barcelona.