La Acadèmia Catalana de la Música emite un comunicado en relación a los programas musicales que TV3 emite de madrugada

La Acadèmia considera que la motivación es únicamente recaudatoria en detrimento de los autores y de las editoriales musicales

L'Acadèmia Catalana de la Música, en tant que entitat representativa del sector de la música a Catalunya, ha emès un comunicat per manifestar el seu desacord amb la programació musical de les matinades de TV3, que emet en aquesta franja horària programes com ara "Blues a l'estudi", "Jazz a l'estudi" i "Ritmes a l'estudi".

L'Acadèmia considera que la motivació per fer aquests programes és únicament recaptatòria i va en detriment dels autors i de les editorials musicals. També considera que aquesta programació "no només no contribueix en absolut a la promoció de la música del país sinó que, a més a més, la perjudica" i "participa de la devaluació del concepte i el respecte als drets d’autoria i propietat intel·lectual en la música".

Per participar en aquests concerts filmats, que s'emeten  - i reemeten un any darrere l'altre - de matinada, els artistes han de cedir el 45% dels seus drets d'autor a l'editorial de TV3, cosa que significa una competència deslleial a les editorials catalanes i devalua el concepte i el respecte als drets d’autoria i propietat intel·lectual en la música. Un altre requisit per participar-hi és que la meitat de les cançons no estiguin registrades a la SGAE. D'aquesta manera, TV3 obté tots els ingressos que genera aquest repertori durant els anys que s'emeti. TV3 recupera així una part dels diners que ha de pagar a la SGAE.

Pel que fa als músics que hi participen, l'Acadèmia considera que "cal garantir que els músics participants siguin contractats i retribuïts degudament per la seva actuació" i que "la retribució dels músics participants ha d’observar els aspectes que requereix una actuació per televisió com són els assajos, els desplaçaments i les interpretacions enregistrades així com l’emissió i re-emissions dels programes".

El detonant de la denúncia va ser un concurs públic que TV3 va obrir el passat mes d'octubre per gestionar dos nous programes "Folc a l'estudi" i "Rumba a l'estudi". RGB va guanyar el concurs i es va encarregar de seleccionar els grups que hi participarien, però davant les pressions del sector, TV3 ha cancel·lat aquests programes.

Podeu llegir aquí el text sencer que ha fet públic l'Acadèmia Catalana de la Música posicionant-se en contra d'aquesta pràctica, que ha estat subscrit per totes les associacions que en formen part, entre les quals MUSICAT.