L'Orquestra Cimarron, Dr. Calypso i Hotel Cochambre guanyen els Premis ARC a la millor gira per festes majors

Maria Arnal i Marcel Bagès, amb dos guardons, El Petit de Ca L'Eril, Maruja Limón, Dàmaris Gelabert i Mourn són els altres grups i artistes premiats.

Ahir a la nit es van entregar els Premis ARC 2018, en el decurs d'una gala en clau feminista que va tenir lloc a la Sala Barts de Barcelona.

Els premis a la millor gira per festes majors van ser per l'Orquestra Cimarrón (en la modalitat de música de ball), Dr. Calypso (grups amb temes propis) i Hotel Cochambre (grups de versions).

Maria Arnal i Marcel Bagès, que l'any passat ja van rebre el premi al grup revelació, van ser els grans triomfadors de la nit ja que van obtenir dos guardons: millor gira per sales de Catalunya i millor gira per festivals de Catalunya. El Petit de Ca l'Eril (millor gira per teatres i auditoris), Dàmaris Gelabert (millor gira adaptada a públic familiar), Maruja Limón (premi revelació) i Mourn (millor gira internacional) van ser els altres premiats de la nit.

Els premis a les millors programacions van ser per la Sala Salamandra de L'Hospitalet de Llobregat, l'Auditori de Girona, el BAM i el Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona.

Finalment, el premi a la trajectòria va ser per Irma Coronilla, ex-directora executiva del Festival Grec de Barcelona.

La gala, que va ser presentada per Elena Gadel i Meritxell Huertas, va tenir un marcat accent femení: els premis els van entregar només dones que, abans d'obrir el sobre, llegien frases feministes de dones famoses, tot i que els premiats van ser homes majoritàriament. Les actuacions musicals també van ser íntegrament femenines: Elena Gadel, Maruja Limón, Wom's Collective, Ju, Scarletts i la Balkan Paradise Orchestra.

En el seu tradicional discurs, el president d'ARC, Jordi Gratacós, va aprofitar per reivindicar el desplegament del Pla Integral de la Música, que es va enllestir fa dos anys i que de moment s'ha quedat en un calaix, i que sigui el mateix sector de la música el que s'encarregui d'aplicar-lo. També va reivindicar la creació d'una FP per formar els professionals del management i va anunciar que l'exconseller Lluís Puig - que va fer una intervenció a travé d'un vídeo - havia estat nomenat primer soci d'honor d'ARC.