El Departament de Cultura, el CONCA i el sector promouen el Cens d'Artistes de Catalunya

El Cens d’Artistes de Catalunya es va posar en marxa al desembre passat complint un mandat llargament reivindicat per les associacions professionals de diferents àmbits creatius

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), juntament amb les associacions professionals del sector cultural, posen en marxa una campanya d’impuls al Cens d’Artistes de Catalunya amb l’objectiu de fomentar-ne la inscripció de creadors i creadores culturals que viuen i treballen a Catalunya.

Aquesta campanya consta d’un vídeo promocional que estarà disponible als webs de les entitats impulsores i també accions presencials, sempre que l’evolució de la pandèmia ho permeti, amb la complicitat de les associacions professionals i demés institucions culturals del país per a la seva difusió. 

El Cens d’Artistes de Catalunya es va posar en marxa al desembre passat complint un mandat llargament reivindicat per les associacions professionals de diferents àmbits creatius (música, arts escèniques, literatura, arts visuals i plàstiques, disseny, il·lustració, audiovisuals i cinema, vídeojocs). Esdevé una eina pionera que ha de servir per cartografiar la creació artística del país i facilitar el desenvolupament posterior de l’Estatut de l’Artista, emprenent un treball exhaustiu de diagnosi i d’avaluació, a partir del qual es puguin definir estratègies, directius i accions concretes que millorin les condicions professionals d’artistes i professionals de la cultura i les polítiques públiques adreçades al sector.

 

Dos censos més en marxa

Amb l’objectiu de conèixer el conjunt dels professionals que treballen en la cultura a Catalunya, el Departament de Cultura i el CoNCA, juntament amb les associacions professionals, treballen la creació d’un segon cens, el de tècnics i gestors culturals, i també d’un tercer cens, el d’entitats, institucions i empreses de la cultura.

La informació que es reculli en aquests tres censos, ha de servir per fonamentar accions que permetin millorar les condicions professionals dels artistes, definir les diferents professions al voltant del món de la cultura i qualsevol altra mesura que es consideri necessària en interès dels professionals culturals, així com per facilitar el desenvolupament posterior de l’Estatut de l’Artista, l’agenda legislativa per a la millora de la condició professional en el món de la cultura.

 

Una eina per millorar de les condicions del sector

La cultura constitueix un bé essencial per al desenvolupament integral de la personalitat individual i col·lectiva. Tanmateix, els professionals que s’hi dediquen es troben sovint en una situació de precarietat causada per dèficits històrics i agreujada per la crisi ocasionada per la Covid-19. 

Malgrat que molts dels àmbits que cal adaptar són de competència estatal, -com l’àmbit laboral i de Seguretat Social, el fiscal o de la propietat intel·lectual- el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i el Departament de Cultura no renuncien a impulsar actuacions que permetin revertir la vulnerabilitat del sector, com és el cas d’aquests censos.