Dotze associacions de músics de tot l'estat, MUSICAT entre elles, creen la Unión de Músicos Profesionales

L'entitat neix amb l'objectiu de defensar els drets de la professió, que s'ha vist encara más desprotegida i precaritzada amb la crisi de la Covid-19

La crisi sense precedents provocada per la Covid-19, que ha afectat de manera devastadora la música en viu, sumada a la manca d'una regulació adequada, ha deixat encara en més evidència l'absoluta desprotecció i precarietat dels músics de tot el país.

És per això que dotze associacions sindicals i professionals de músics, que representen més de 7.500 artistes i autors/es de tot l'estat, han decidit sumar esforços i constituir la Unión de Músicos Profesionales. Una aliança fruit d'una reclamació històrica del sector que ara, amb la crisi actual, ha accelerat la seva constitució.  

La UMP neix per fer més pressió i tenir més força a l'hora de defensar els drets dels músics professionals i exercir d'interlocutors amb el govern central, governs autonòmics i municipals, així com entitats socials i empresarials, per tal d'aconseguir un nou marc legislatiu que reflecteixi la realitat d'aquesta professió, mitjançant el desenvolupament de l'Estatuto del Artista.

El passat 17 d'abril, representants de les associacions que conformen la UMP ja van presentar les seves reclamacions als Ministres de Cultura i Hisenda, i també van participar en l'elaboració del document que presenta 52 mesures per a les Arts Escèniques i la Música, arran de la crisi provocada per la Covid-19. 

Ara mateix, la UMP denuncia que els músics encara no saben si es podran acollir a les ajudes per a artistes que es van aprovar en l'últim Decreto-Ley del 5 de maig passat, això sumat al fet que encara hi ha molts músics que no podran accedir a cap ajuda "transversal". Per tot això, exigeixen ajudes efectives i una nova legislació; en cas contrari, diuen, es veuran abocats a desaparèixer com a col·lectiu professional.

La creació de la Unión de Músicos Profesionales representa una fita històrica per aquest col·lectiu. Esperen que les pròximes setmanes i mesos s'hi uneixin més associacions. Actualment, la UMP està formada per:

  • Asociación de Músicos de Euskal Herria (MUSIKARI)
  • Asociación Española de Grupos de Música Antigua (GEMA)
  • Asociación Profesional de Músicos de Jazz y Músicas Creativas de Andalucia (ANDAJAZZ PRO)
  • Asociación Profesionales de la Música de las Islas Canarias (PROMUSIC) 
  • Associació Catalana d’Intèrprets i Docents de Música Clàssica (ACIMC)
  • Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM )
  • Associació de Músics de Tarragona (AMT)
  • Associació Professional de Músics de Catalunya (MUSICAT)
  • Autores de Música Asociados (AMA)
  • Federación Estatal de Músicos de Jazz y Músicas Improvisadas (FMJAZZ)
  • Músicas Ao Vivo Galicia (MAV)
  • Societat de Blues de Barcelona (SBB)


Els principals objectius de la Unión de Músicos Profesionales són:

  • Defensar els drets de les i els músics professionals tenint en compte les diferents realitats professionals de la música en totes les seves formes estilístiques, ja sigui com a treballadors per compte aliè, autònoms, creadors o autors, i d'aquesta manera aconseguir una adequada visibilitat davant la societat i les institucions. 
  • Impulsar mesures concretes en matèria laboral, de seguretat social i fiscal per tal d'aconseguir un nou marc normatiu amb l'esperit de l'Estatuto del Artista aprovat pel Congreso de los Diputados.
  • Treballar en coordinació amb el Gobierno, administracions centrals, autonòmiques i locals, així com amb agrupacions empresarials i socials del sector cultural. És el moment de treballar units i amb empatia.
  • Protegir i promocionar els i les artistes i autors/es nacionals demanant mesures legals per a festivals, sales i auditoris que rebin qualsevol tipus de financiació pública. També demanen ajudes directes per als músics en matèria de producció discogràfica i mobilitat interestatal dels artistes i bandes, així com un mínim garantit de programació preferencial en mitjans públics i privats perquè puguin exposar les seves creacions. 
  • Analitzar de forma sistemàtica els progressos que signifiquin una millora en les remuneracions, condicions de feina, subvencions, ajudes assistencials, etc. que es produeixin en el pla internacional i molt concretament en l'àmbit de la Unió Europea, per evaluar la conveniència d'extrapolar-les a la nostra realitat estatal.