El sector musical demana un pla de xoc a les administracions

Segons les dades dels músics associats a les diferents cooperatives de facturació, les pèrdues durant el període març-maig 2019 serien aproximadamente de 5 milions d’euros

L'estat d'alarma decretat pel Govern el 14 de març arran de la pandèmia causada pel COVID-19 ha comportat la suspensió, anul·lació o ajornament (sense cap garantia) de tots las concerts previstos a partir d'aquesta data. D'altra banda, tots els festivals, festes majors i activitats que s'haurien de celebrar durant la primavera i l'estiu poden veure's obligades a cancel·lar o ajornar les seves edicions. A més, és molt probable que, un cop passada aquesta primera fase, hi hagi mesures que limitin les concentracions de persones que podrien condicionar l'activitat musical.

Les dades que tenim fins ara són demolidores. D’entrada podem senyalar al respecte que les 80 sales de concerts catalanes associades a l’ASACC, estimen en 1.500.000€ setmanals les pèrdues d’ingressos, amb la incertesa de la duració de la crisi i una repercussió directa sobre un col·lectiu de 1.623 treballadors afectats. Per la seva banda, les empreses i professionals que formen part de l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) xifren en 3.200.000€ les pèrdues acumulades fins al moment – amb una estimació que puguin arribar als 18.000.000€ si la situació actual s’allargués fins a finals del mes de juny -, amb un total de 3.476 concerts suspesos i 224 treballadors afectats per ERTO’s - un 57% del total de les seves plantilles -.
 

Una altra dada que podem constatar és la que fa referència a la pèrdua d’ingressos per parts dels músics en aquest període. Només les dades de facturació dels músics associats a les distintes cooperatives de facturació durant el període març - maig de 2019 ens indica una xifra de pèrdues a l’entorn dels 5 milions d’euros, un import al qual hauríem d’afegir el dels ingressos provinents de les entitats de gestió de drets.

Davant d'aquestes circumstàncies, des de l’Acadèmia Catalana de la Música de la qual formem part, demanem al conjunt de les administracions tant locals, com autonòmiques i estatals una actuació coordinada per la implementació d’un pla de xoc que contempli les següents mesures:

Mesures generals:

  • Increment IMMEDIAT del Pressupost de cultura al 2%.

  • Constitució d’un Gabinet de crisi per atendre la situació del sector cultural en el marc del Govern Català amb la participació dels Departaments de Cultura i d’Economia per acordar i executar una acció coordinada. Aquest Gabinet hauria de fer seguiment de la situació d’alarma per preveure possibles limitacions d’aforament i/o de l’execució de l’activitat del sector musical quan acabi el confinament, així com construir i proposar mesures per minimitzar els danys.

  • Creació de línies d’ajut tant per artistes com per empresaris, adreçades a cobrir les pèrdues ocasionades pel confinament, les cancel·lacions i les mesures extraordinàries acordades per l’Estat d’Alarma i la disminució posterior de l’activitat.

  • Manteniment de les ajudes i subvencions encara que les activitats no es puguin dur a terme totalment i/o ampliació de terminis d’execució i/o compliment.

  • Injecció econòmica a les xarxes i circuits de programació públics i privats perquè s'estimuli la reprogramació d’activitats cancel·lades.

  • Establir una moratòria i/o període de carència i/o exempció per les sales de concerts, establiments i oficines, locals d’assaig, estudis de gravació, etc. on es desenvolupa l’activitat musical per fer front als lloguers dels establiments, crèdits hipotecaris, pagament de taxes municipals, IBI etc.

  • Creació del cens d’artistes i creadors professionals.
  • Llei de Mecenatge.

Mesures dirigides a músics i professionals del sector treballadors per compte aliè l’activitat del qual es realitza majoritàriament per contractes d’obra i serveis que no s’han d’executar:

  • Accés a la prestació d’atur. Els treballadors hauran de complir amb els requisits d'inclusió al règim d'inactivitat per a artistes aprovat pel Reial Decret - Llei 26/2018.

  • Ajudes a fons perdut pel 2020, conceptualitzades com una prestació extraordinària per la disminució de les contractacions, que seran graduals en funció de la variació del nivell d’ingressos.
     

Mesures dirigides als autònoms del sector musical: músics, prestadors de serveis, tècnics i altres proveïdors del sector musical:

  • Ampliació de la prestació extraordinària per cessament d'activitat durant tot el període de crisi i posterior període de recuperació econòmica.

  • Ajudes a fons perdut pel 2020, conceptualitzades com una prestació extraordinària per la disminució de l'activitat, que seran graduals en funció de la variació del nivell d’ingressos.

Mesures referides a la contractació pública:

  • Ajornament de les contractacions fixades i assegurar les consignacions pressupostàries per a programació musical de les diferents administracions públiques, en especial les municipals.

  • Abonament urgent de les actuacions o qualsevol prestació que ja hagin estat realitzades fins a la data.

  • Garantir el pagament als artistes i/o empreses intermediàries dels imports de les actuacions contractades i no realitzades.

  • Garantir la continuïtat dels contractes laborals i mercantils del personal docent i no docent de les escoles de música i conservatoris per part dels ajuntaments i d’altres corporacions locals, tant si el servei es presta en gestió directa com si es fa de forma indirecta, evitant els ERTOS en aquests centres. Això inclou la plantilla estable i també la menys estable que sovint es contracta per hores.

Mesures referides a les convocatòries de subvencions:

  • Aprovació d’ajudes pel finançament de l’estructura de les associacions del sector musical per la seva funció d’interlocució, assessorament i gestió del sector en col·laboració amb les administracions.

  • Ampliació de terminis de justificació d'ajudes i subvencions concedides.

  • Pagament efectiu de les subvencions i ajuts públics dins de l’any en curs.

Mesures dirigides a totes les empreses del sector musical, en el seu sentit més ampli:

• Ampliació de la durada i el concepte de força major pels programadors privats en funció de l’impacte de les mesures restrictives directes i/o indirectes després de l’estat d’alarma.

• Aprovar mesures extraordinàries de compensació al consumidor alternatives a la devolució de les entrades per la cancel·lació dels esdeveniments afectats la crisi de la COVID-19.

Mesures pel que fa a l’IVA i altres impostos:

  • Reducció de l’IVA al 4% de les entrades de la música en directe i de tots els serveis relacionats amb la música en viu i música enregistrada.

  • Devolució urgent de l’IVA suportat.

  • Ajornament de l’ingrés del deute tributari i la no meritació d'interessos corresponent a les declaracions i autoliquidacions a partir de l'entrada en vigor de la suspensió de l'activitat.

  • Moratòria de dates d'ajornaments/fraccionaments, i augment del nombre de terminis a 24 mesos, per fer front als pagaments de la Tresoreria de la Seguretat Social i de l'Agència Tributària.

  • Increment de les deduccions en l’Impost de Societats mentre es recupera la dinàmica de l’activitat en el sector de la música.

  • Incloure les activitats de producció, edició i distribució discogràfica en les deduccions previstes per l'article 36 de la Llei de l'Impost sobre Societats.

  • Aplicar desgravacions fiscals en la declaració de la renda 2020 per tots els professionals del sector de la música.

Mesures per solucionar la problemàtica de la contractació en l’àmbit musical i la protecció dels músics:

• Aprovació de les mesures impulsades per la Plataforma Estatal por la Música (PLAM) en relació amb l’Estatut de l’Artista.

Mesures de foment de l’activitat artística i cultural:

• Acord interadministratiu que permeti la posada en marxa d'un pla de reactivació de l'activitat musical un cop passada la crisi.


Amb aquest conjunt de mesures, l’Acadèmia Catalana de la Música vol fer una crida a la necessitat d’implementar el pla de xoc exposat, demanant que formi part d’un pla de rescat pel sector amb la implicació de totes les administracions, per evitar la devastació d’un sector musical i cultural que, com s’està demostrant aquests dies, serà clau i necessari per reconstruir el futur.

Finalment, volem subratllar que som plenament conscients que les repercussions que aquesta crisi tindrà sobre el conjunt de treballadors i treballadores de tots els sectors econòmics i socials, així com en les petites i mitjanes empreses i especialment entre els col·lectius de professionals autònoms i dels treballadors per compte aliena que basen la seva activitat en contractes per obra i servei, seran especialment greus. Des de l'Acadèmia volem manifestar la nostra solidaritat amb tots i totes, així com agrair la tasca dels i les professionals de la sanitat i de la resta de serveis essencials, sense els quals la magnitud de la tragèdia seria de dimensions inabastables.

Barcelona, 26 de març de 2020.

L'Acadèmia Catalana de la Música és una entitat sectorial conformada per les associacions:

Músics del Baix Penedès (AMBP), Editors de Música (AEDEM), Representants i Mànagers (ARC), Escoles de Música (ACEM), Orquestres Professionals (ACOP), Conservatoris de Catalunya (CC), Associació Catalana de Compositors (ACC), Intèrprets de Música Clàssica (ACIMC), Festivals de Jazz (AFEJAZZ), Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), Fundació l'Arc (Xamfrà), Músics de Tarragona (AMT), Productors i Editors Discogràfics (APECAT), Sales de Concerts (ASACC), Músics de Jazz i Modernes (AMJM), Músics de Catalunya (MUSICAT), Escoles de Música d'Iniciativa Privada (EMIPAC), Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC), Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), Joventuts Musicals (JMC) Conservatori del Liceu (CL), Escola Superior de Música (ESMUC), Taller de Músics (TM), Gremi d'Editorials de Música (GEMC), Escola Superior Jam Session (JAM), Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), Productors Associats de Fonogrames (PAF), Cases de la Música (CM), Societat de Blues de Barcelona (SBB), Associació TOTSONA, Xarxa de Festivals de Música (XAFEC), Associació Joan Manent (AJM), Associació Conarte Internacional, Ensenyants de Música (AEMCAT), Moviment Coral Català (MCC) i Festival Esperanzah SCCL.