Jordi Fàbregas, Montserrat Pujolar, Àngels Alabert, Gerhard Grenzing, la Banda Municipal de Música d'Alcanar i l'Orfeó Nova Solsona reben la Creu de Sant Jordi

El Govern ha acordat atorgar la Creu de Sant Jordi a 30 persones i 15 entitats que han destacat pels seus mèrits i serveis prestats a Catalunya

El Govern ha acordat atorgar la Creu de Sant Jordi a 30 persones i 15 entitats que han destacat pels seus mèrits i serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el terreny cívic i cultural. 

Entre els guardonats hi figuren músics i entitats vinculades amb la música, com ara el músic i activista musical Jordi Fàbregas, que ha rebut la Creu de Sant Jordi per “la tasca de recuperació i promoció de la música popular i tradicional catalana i pel seu paper indiscutible en la fundació i consolidació de nombrosos festivals i de diferents grups musicals d’arrel tradicional”.

També han estat guardonades la pianista i compositora sardanista Montserrat Pujolar, en “reconeixement a la seva aportació com a promotora i difusora de la cultura catalana, dins i fora del país” i la pianista, pedagoga i compositora Àngels Alabert, pel seu “compromís excepcional amb la divulgació musical”, dut a terme durant més de 40 anys al Conservatori de Música Isaac Albéniz de Girona. 

El músic i orguener Gerhard Grenzing també ha rebut la Creu de Sant Jordi per “la llarga trajectòria, àmpliament coneguda, i reconeguda, com a constructor i restaurador d’orgues històrics de Catalunya i les Illes Balears, des d’on ha difós les tècniques i les arts de construcció d’orgues per tot el món”.

Finalment, també han estat guardonades la Banda Municipal de Música d’Alcanar, en reconeixement a 175 anys de “servei incondicional” a la cultura i per la seva “labor en la conservació del patrimoni musical del nostre país” i l’Orfeó Nova Solsona per la seva “contribució a la propagació dels ideals cívics, ètics i estètics de la música coral, la tradició musical catalana i la cançó popular, com a base i essència de la música nacional”.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.