Es lliuren els Premis Enderrock 2020 - XXII Premis de la Música Catalana

Oques Grasses, amb tres guardons, i Miqui Núñez i Lildami amb dos cadascú van ser els grans triomfadors de la nit

La 22a edició de la gala dels Premis Enderrock, que es va celebrar ahir a l'Auditori de Girona, va tenir un inici emotiu en forma d'homenatge a Martín Rodríguez, el mític bateria de Sangtraït, que va morir sobtadament ara fa dos mesos. La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, amb el tenor Roger Padullés i Martín Rodríguez Jr. a la bateria, va interpretar una versió d'"El vol de l'home ocell", arranjada especialment pel seu director, Francesc Cassú.

Els premis per votació popular

Oques Grasses ha estat el grup guanyador dels Premis Enderrock 2020. El grup osonenc s'ha emportat el premi al millor artista i el de millor disc de pop-rock per votació popular per Fans del Sol, a més del premi al millor artista concedit per la crítica. 

El terrassenc Miqui Núñez ha guanyat el premi al millor artista revelació i millor cançó de pop-rock per "Escriurem", tots dos per votació popular. El raper Lildami també ha obtingut el premi al millor àlbum de músiques urbanes per Flors mentre visqui, tant per la votació del públic com de la crítica.

Pel que fa a la resta de premis per votació popular - els de la crítica ja es coneixien amb anterioritat - els guardonats van ser:

Millor artista en llengua no catalana: Rosalia 
Millor directe: Porto Bello
Millor cançó d'autor: Joan Rovira per "Sota el teu balcó"
Millor disc de cançó d'autor: Ginestà, per Ginestà
Millor videoclip: Buhos, per "Connectats"
Millor disc de folk: Criatures, per Praxinoscopi
Millor disc de jazz: Andrea Motis, per Do outro lado do azul
Millor disc de clàssica: Cor Jove Nacional de Catalunya per Cor Jove Nacional de Catalunya.
Millor disc per a públic familiar: El Pot Petit per 10 anys
Millor cançó de folk: Meritxell i Judit Neddermann per "Prec de Nadal"

Els premis especials

El director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, va ser l'encarregat de glossar les figures de Núria Feliu i Manel Camp abans de lliurar-los el Premi d'Honor i el Premi a la Trajectòria, respectivament.

D'altra banda, Juliana Canet va lliurar el premi Joan Trayter a David Rosell, pel seu treball com a enginyer de so i productor. Més tard, Els Amics de les Arts van entregar el premi Enderrock Estrella a Jordi Sierra i Fabra, escriptor molt vinculat al periodisme musical.

Les actuacions

A banda de la Simfònica de Cobla i Corda, que va obrir la gala, entre bloc i bloc de lliurament de premis i parlaments dels guardonats, els assistents van poder gaudir de les actuacions de Miqui Núñez, que va interpretar, en català i basc, la cançó "Escriurem" a duo amb la cantant Maren; Sopa de Cabra, que va estrenar el tema "Fràgil" del seu nou disc La gran onadaBlaumut, que van presentar el tema "De veritat" el nou disc 0001; la banda femenina Balkan Paradise Orchestra; Gertrudis; Meritxell i Judit Neddermann; la banda lleidatana de reggae Koers; la popular "squad trap" PAWN Gang; els mallorquins Salvatge Cor amb la guanyadora del Sona9, Maria Jaume Martorell; i, finalment, el grup valencià de rock alternatiu Smoking Souls.

La gala

Com ja és habitual des de fa set anys, Xuriguera i Faxedas van ser els encarregats de conduir l'acte amb els seus estirabots, que sempre fan diana. D'entrada, van aparèixer lluint sengles mascaretes ironitzant sobre la por al coronavirus i, en les seves intervencions, no es van estalviar les bromes adreçades al president de la Generalitat, Quim Torra, i al vicepresident Pere Aragonès que assistien a l'acte. També van fer un acudit preguntant-se el perquè de la presència de Teresa Jordà, la consellera d'agri-cultura (la consellera de cultura no va assistir a l'acte). 

Precisament, aquest mes la revista Enderrock celebra haver arribat al número 300 i ho fa amb una edició especial de 200 pàgines que reflecteix quatre dècades de rock, amb més de 300 fotografies de Xavier Mercadé. Xuriguera i Fagedas van anar mostrant algunes de les portades més antigues de la revista, entre les quals la primera portada dedicada a una dona, que no va arribar fins al número 29 i es va dedicar a la Big Mama.

En el seu breu discurs, el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau va demanar "que no es consideri la cultura com la xocolata del lloro" i que la Generalitat hi destini el 2% del pressupost "com a canvi de paradigma per afrontar la identitat i la dignitat del país". També va agrair al Govern l'esforç per augmentar el pressupost cultural, tot i que la xifra anunciada encara està molt lluny dels índexs d'altres estats europeus més avançats.