La gala dels Premis Enderrock 2020 se celebrarà el dijous 5 de març a l'Auditori de Girona

Avui comença la segona ronda de votació popular

Aquest matí s'ha presentat a l'Ajuntament de Girona la XXII edició dels Premis Enderrock. El director editorial d'Enderrock, Lluís Gendrau ha fet lectura pública dels nominats en la primera ronda de votació popular . En aquesta primera ronda s'han recollit 13.836 vots, un 6,5% més que el 2019. Aquests primers resultats han donat sis nominacions a Oques Grasses, 5 nominacions a Manel  i 4 a Buhos, Ginestà, Miki Núñez i Rosalia. També hi ha 11 grups amb 3 nominacions, 14 grups amb 2 nominacions i 62 amb una nominació. En total, hi ha 95 grups nominats.

Gendrau també ha donat lectura dels guanyadors dels Premis Enderrock 2020 de la Crítica, que ja es coneixien prèviament -  Manel va guanyar el Premi al millor disc de l'any i Oques Grasses el Premi a millor artista de l'any - i ha revelat els guanyadors dels premis especials. El Premi Enderrock d'Honor 2020 és per a la Núria Feliu, mentre que el Premi a la Trajectòria és per a Manel Camp i el Premi Enderrock Estrella recau en l'escriptor i periodista Jordi Sierra i Fabra.

La segona ronda de votació popular comença avui 29/01 i s'allargarà fins al 09/02. Els resultats de la tercera volta, que començarà el 13/02 i finalitzarà el 23/02, es donaran a conèixer el dia de la gala.

La gala de lliurament dels premis tindrà lloc el dia 5 de març a l'Auditori de Girona i serà conduïda de nou per Xuriguera i Fagedas, amb un guió de Jordi Caballé. Hi actuaran Blaumut, Balkan Paradise Orchestra, Gertrudis, Koers, Pau Alabajos, la squad trap catalana Pawn Gang, els mallorquins Salvatge Cor, Smoking Souls i Sopa de Cabra. Tots ells presentaran propostes úniques o estrenes. També hi haurà dues actuacions sorpresa que no s'anunciaran fins al mateix dia de la gala. Les entrades es posaran a la venda d'aquí a pocs dies.

Per part seva, el regidor de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Girona Carles Ribas ha anunciat que el consistori ha renovat per tres anys més el conveni amb Enderrock per tal de continuar celebrant els premis a Girona . També ha dit que aquest any es repetirà el cicle Llibresons, que el 2019 va portar 25 concerts a les llibreries gironines en una aposta per sumar música i llibres i donar veu a artistes emergents de la comarca i del país. Aquest serà el vuitè any consecutiu que la ciutat de Girona acull els Premis Enderrock.

Enguany el cartell dels Premis Enderrock  és obra del dissenyador gràfic Manuel Cuyàs i exhibeix l'eslògan "Dos Per Cent per la Cultura". D'aquesta manera Enderrock s'uneix a la reivindicació de la Plataforma Actua Cultura que demana un 2% del pressupost del govern per a la cultura, un percentatge equiparable al d'altres països europeus. Actualment s'hi destina només un 0,6% i els nous pressupostos del govern de la Generalitat tenen previst arribar fins a un 1%.

Gendrau també ha explicat que aquests premis coincideixen amb la publicació del número 300 de la revista Enderrock, un número especial que sortirà al març i estarà dedicat al periodisme gràfic i molt especialment al fotògraf  Xavier Mercadé que ha fet més d'un milió de fotos de concerts.