Jordi Molina presenta "Retrat en groc", l'àlbum més compromès del tenora i compositor a l'Espai Ter

El reconegut músic i compositor català aprofundeix en el treball de fons iniciat fa dos anys amb Matèria del temps

El tenora i compositor Jordi Molina (Blanes, 1962) presenta un nou treball discogràfic com a líder, Retrat en groc, a manera d'aprofundiment en el plantejament iniciat fa dos anys amb l'àlbum precedent Matèria del temps. Molina repeteix banda i incorpora en aquest nou treball (Seed Music, 2018)

col·laboracions destacades com les del cantautor Carles Dénia, el saxofonista Ramon Cardo i els instrumentistes Joan Mar Sauqué (trompeta) i Eduard Prats (fiscorn).

 

 

 

 

 

El disc es presentarà en exclusiva a l'Espai Ter de Torroella, en format concert, el proper divendres 7 de desembre a les nou del vespre. La presentació inclourà diverses sorpreses i sumarà la col·laboració del grup vocal In Crescendo. Per a Molina, "Retrat en groc és el reflex del moment professional que visc en l’actualitat: d'una banda vull continuar amb el treball de consolidació d’un projecte que es va iniciar amb el disc Matèria del temps amb la intenció de crear una nova música en la frontera estètica d’allò que és música tradicional i on la tenora fos clar protagonista”. I afegeix: “Amb aquest àlbum vull reivindicar el meu dret a la llibertat d’expressió. La prohibició del color groc, com a símbol davant d’una repressió desaforada, ha arribat a límits absurds i ridículs amenaçant molt seriosament un dels principis fonamentals dels drets humans. Retrat en groc vol ser una instantània del que està passant al meu entorn, una visió optimista i esperançadora en defensa de les llibertats i reivindicacions bàsiques que corresponen a tota persona pel simple fet de la seva condició humana”.

 

El músic afincat a Torroella de Montgrí ha dedicat aquest àlbum a tots els i les presos i preses polítiques i persones exiliades a causa de l'1-O; en aquest sentit fa un esment especial a la torroellenca Dolors Bassa (a qui ha dedicat una de les peces) i al conseller a l'exili i amic personal de Molina, Lluís Puig.

 

 

Consolidant el so de banda

 

Amb el projecte Matèria del temps (que es va traduir també en un disc autoeditat i amb distribució de Discmedi l'any 2016), Jordi Molina va donar un pas endavant que considerava tan necessari a nivell artístic com a nivell

vital: articular una producció en què el so instrumental d'una tenora liderés un grup que interpretés música de nova creació (per tant, original) amb una clara voluntat de penetració social, en la línia del que ja està passant en realitats culturals singulars com la gallega o la basca.

 

Amb ànim d'aprofundir en aquest treball de fons i donar-li continuïtat, així com expressant la voluntat de consolidar el 'so de banda' tot ampliant tant el repertori com la difusió del so de la tenora com a instrument solístic, arriba aquesta segona producció a septet amb el títol genèric de Retrat en groc.

 

Com l'anterior, ens referim a un disc principalment amb temes d'autoria pròpia i articulats en base a materials tradicionals, per tal d'obtenir una proposta artística que fluctua entre la música tradicional, la world music, la cançó i la improvisació. Jordi Molina repeteix banda per tal de consolidar el treball fet amb músics d'alt nivell provinents de tradicions musicals molt diverses.
 

Els temes

 

1 Arcàdia 4'48''

2 Curvas e contra-curvas 4'16''

3 Cançó del lladre 4'56''

4 No demano gran cosa 5'25''

5 A cau d’orella 5'56''

6 Jota llevantina 3'14''

7 Viatge al no res 4'54''

8 El comte Arnau 7'54''

9 Ball de l’Àliga de la Patum 2'11''

 

Totes les composicions i arranjaments són originals de Jordi Molina excepte Jota llevantina, música i lletra de Miquela Lladó.

Amb la col·laboració de Carles Dénia en la Cançó del lladre i de Ramon Cardo (saxo alt), Joan Mar Sauqué (trompeta) i Eduard Prats (trombó) en el tema No demano gran cosa.

 

Els músics

 

Jordi Molina, tenora, composició, arranjaments i direcció musical

Joan Díaz, teclats

Joan Aguiar, violí, guitarró, guitarra i mandola

Franco Molinari, contrabaix

Marc Vila, percussions

Ramon Prats, bateria

Júlia Molina, veu

 

 

Fotografies: Elisabet Bataller – Zabet Photos

Àudios de recurs: Arcàdia + Curvas e contra-curvas