El Museu de la Música presenta l'exposició temporal «Les músiques dels 1714's»
L'exposició mostra, d´una banda, les transformacions musicals en els anys de la Guerra de Successió i, de l´altra, la pervivència de la derrota catalana en les cançons orals i en les creacions musicals inspirades en el mite del 1714
La guerra va implicar totes les potències d'Europa i va tenir conseqüències polítiques i de canvis culturals en diversos continents. A l'àrea llatina, les músiques, els balls i els conjunts instrumentals es van transformar notablement durant aquests anys de conflicte. Unes determinades músiques van esdevenir generals i hegemòniques, i es van escampar per tots els països de l'Europa occidental. D'altres, que fins aleshores tenien l'abast particular d'una àrea o d´una nació, varen quedar supeditades als gustos generals: quedaren «minoritzades» i relegades a cançons i balls de poble que avui denominem tradicionals.
Els catalans varen mantenir durant generacions el record dolorós de la guerra i la pèrdua de les llibertats a través de les cançons orals. Les cançons sobre Bac de Roda, els miquelets o la figura del duc de Marlborough es van transmetre a través de la memòria popular, que els activistes de la Renaixença van recollir i documentar amb passió. Des de llavors, el mite del 1714 ha estat recreat musicalment per diverses generacions de compositors, fet que al llarg dels segles XX i XXI ha generat un corpus musical de caràcter reivindicatiu i evocador que avui exposem per primera vegada en conjunt.
L'exposició es pot veure des d'avui fins al 19 d'octubre al Museu de la Música, situat a l'edifici de l'Auditori de Barcelona.