El Conservatori de Girona inicia el curs 2012-2013 apostant per les formacions orquestrals i corals
El director acadèmic, Lluís Caballeria, destaca les formacions orquestrals i corals com a eina fonamental en la motivació de l’estudi de la música
El curs 2012-2013 es mantindran les activitats del curs passat i es buscarà una major projecció del centre
El Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona comença el curs 2012-2013 intentant “potenciar les formacions col·lectives”. Així ho ha manifestat aquest matí en roda de premsa Lluís Caballeria, director acadèmic del Conservatori des del passat mes de juliol. Caballeria ha reconegut la tasca de l’anterior equip directiu, per la “molt bona feina feta”, i ha fet incidència en el reforç de les formacions orquestrals i corals com un dels seus principals objectius en aquest nou mandat. I és que, ha dit, les formacions col·lectives “són una eina fonamental” per a la motivació, i “aquest és el principal objectiu que ens marquem: motivar els alumnes”. És per això que el nou equip directiu, format, juntament amb Caballeria, per Sara Pujolràs, cap d’estudis, i M. Àngels Pardàs, secretària acadèmica, vol potenciar també la Banda de Músics de nivell elemental, que ha passat de 12 músics el curs passat a 40 actualment. També l’Orquestra de Corda serà més nombrosa aquest curs, i integrarà les formacions orquestrals i corals juntament amb la Banda, l’Orquestra Simfònica, la Cobla, l’Escola Coral, l’Orquestra de Guitarres, el Cor de Cambra, format per adults, i la Camerata, integrada per alumnes de corda.
Pel que fa a les activitats que es portaran a terme al llarg del curs 2012-2013, Caballeria ha destacat que es faran les mateixes que el curs anterior, tot i que sempre es revisen per millorar-ne la qualitat. L’objectiu principal és sempre “intentar projectar el Conservatori” i establir lligams amb les escoles de música, ja que aquest és l’únic centre públic d’estudis musicals de grau professional de les comarques gironines.
Dins les activitats, es continuarà fent el Giraconcert, una plataforma que permet als joves músics actuar en diferents escenaris. Aquest curs, a més de les escoles de música d’Olot, Figueres, Torroella de Montgrí i l’Escola de Música del Gironès, s’incorporen també l’Aula Musical de Girona i l’Escola de Música Josep Carbó de Santa Coloma de Farners. Per altra banda, l’Orquestrada, que el curs anterior va batre el rècord de participació amb 240 alumnes gironins, intentarà mantenir el mateix nivell qualitatiu. Pel que fa a la Temporada de Concerts, s’introdueix la possibilitat que hi participin exalumnes del centre. En aquest sentit, Caballeria ha destacat l’alt nivell de l’alumnat del Conservatori en aquests darrers deu anys. També s’ha referit a la pèrdua que suposa que no tornin a tocar a Girona, ja que quan acaben el grau professional, marxen a estudiar fora de Girona, ja sigui a Barcelona o a l’estranger.
Precisament en relació amb el nivell de l’alumnat, el coordinador pedagògic Joan Fèlix s’ha referit al “bon planter de músics” que es formen a l’Escola de Música del Conservatori o en d’altres com ara l’Escola de Música del Gironès. El fet que sigui l’únic conservatori professional de les comarques gironines i que la Generalitat no ampliï el nombre de places limita molt l’accés als estudis professionals i fa que molts alumnes es quedin a les portes d’aquest. Actualment 203 alumnes estudien el grau professional al Conservatori de Girona. El nombre total d’alumnes al centre és de 525, dels quals 235 estudien el nivell elemental; 25, el nivell mitjà, i 62, l’ensenyament no oficial.
Tot i que el nivell de l’alumnat ha pujat, ha dit Caballeria, caldria també fer arribar la música al públic en general. I per això “esperem tenir eines de formació del públic”, ja que “la música clàssica pot arribar a tothom, i aquest és l’objectiu que ens tracem”. En aquest sentit, ha destacat la necessitat de poder fer ús de l’Auditori de Girona en les activitats formatives per al públic en general.
Entre les activitats més recents del centre, el director de l’organisme autònom Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, Jordi Costa, s’ha referit a la col·laboració del Conservatori en el Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya, que tindrà lloc a Girona del 26 al 28 d’octubre. El Conservatori ha obert les portes per acollir aquest prestigiós concurs que presenta les modalitats de clavicèmbal, orgue, piano i acordió. Els inscrits hi participaran des de divendres fins diumenge a l’Auditori Viader i l’Aula 0 del Conservatori, segons la modalitat. L’acte es tancarà diumenge amb un concert d’alumnes i exalumnes del Conservatori (diumenge, 28 d’octubre, a les 12.30 h, a l’Auditori Viader).