El VII Festival de Jazz a la Fresca de Vidreres será en clave femenina. El festival abre un período de presentación de propuestas de agrupaciones jazzísticas formadas exclusivamente por mujeres.

L’Ajuntament de Vidreres, a través de la seva regidoria de Cultura, organitza la setena edició del FESTIVAL DE JAZZ A LA FRESCA de la vila de Vidreres.

Altres edicions han tingut temàtiques tan variades com Ella Fitgerald, DjangoReinhart, Batalla de BigsBands, i aquest any es vol dedicar un espai especial al jazz interpretat per dones amb una temàtica que dona lloc al motiu de l’edició d’enguany, “JAZZ EN CLAU DE DONA”.

Es pretén retre honors a grans intèrprets femenines de la història del jazz amb una mostra de cinc formacions, totes integrades per dones, la qual cosa farà que només soni jazz femení i de qualitat durant els tres dies del festival alhora que l’homenatge sigui, com no pot ser d’una altra manera, contundent i jazzístic.

S’obre un període de presentació de propostes per formacions jazzístiques formades exclusivament per dones, aquestes podran adreçar-se a l’Ajuntament de Vidreres per tal de presentar proposta i participar en la selecció que es durà a terme per la direcció artística del festival transcorregut el proper mes de novembre, durant la primera setmana de desembre. Es valoraran les propostes en funció del currículum i els estils proposats i la única condició que es posarà és que només pugin dones a l’escenari el dia de la presentació.

Gràcies a la col·laboració que el festival manté des dels seus inicis amb el Taller de Músics de Barcelona ja compta amb una formació aspirant, ni més i ni menys que tota una bigband formada íntegrament per dones en tots els seus instruments. Aquesta candidatura demostra el nivell que assolirà el festival i marca una pauta per tothom que vulgui proposar artistes:

 

MicaelaChalmeta Big Band

Davant la demanda de visibilització del col·lectiu de dones músics, no només amb alguns instruments específics sinó amb tots ells, Fermín Muguruza recull el testimoni i planteja al Taller de Músics la possibilitat d'organitzar una bigband en la qual la presència de dones sigui alta. Com a resposta, s'origina aquesta nova formació, en la qual la representació no és només alta, sinó que únicament està constituïda per dones. El nom triat a qui retre homenatge: MicaelaChalmeta, referent del món cooperatiu del primer terç de segle XX.

Els objectius de l’edició d’aquest 2020 són ambiciosos ja que grups de jazz només de dones no proliferen perquè la tradició del sector ve molt marcada pel sector masculí. De totes maneres la tasca que estan duent a terme les escoles de música, que s’han implantat per tot el país i que han dotat d’instrumentistes totes les formacions , amb una gran paritat en quant a sexes, fa que, tot i ser ambiciosa, la idea no sigui impossible perquè hi ha moltes dones molt ben preparades i que estan fent jazz de primera qualitat.