Se presenta Aixeta.cat, una nueva plataforma de micromecenazgo continuo

Aixeta.cat es, de momento, la única plataforma de micromecenazgo continuo en Europa

A partir d’ara, els creadors comptaran amb una nova eina de finançament: la plataforma de micromecenatge cultural Aixeta.cat, que ha començat a funcionar a Catalunya aquest mes de gener. Inspirada en la plataforma nord-americana Patreon,  Aixeta és, de moment, l’única plataforma de micromecenatge continu a Europa i, aprofitant aquesta circumstància, neix amb la voluntat d’obrir-se a tot el continent i al món sencer. De moment està disponible en català, castellà i anglès, però es pot publicar en qualsevol idioma.

La diferència essencial amb les altres plataformes de micromecenatge existents, com ara Verkami, és que amb Aixeta.cat els mecenes financen tota l’obra del creador, no un projecte en particular. No hi ha data límit ni objectiu financer específic i la relació amb els mecenes és regular i de llarg termini. De fet, Verkami i Aixeta són complementaris: mentre Verkami es pot fer servir per projectes puntuals, Aixeta serveix per tenir una relació llarga i constant amb un grup de subscriptors, que pot proporcionar al creador un fiançament estable i de llarga durada per dedicar-se a la seva obra.

El funcionament és senzill: els creadors obren una pàgina a Aixeta per compartir els seus continguts i els posen a l’abast dels interessats que s’hi hagin subscrit. Les subscripcions són molt accessibles (des de 2 euros al mes) i els usuaris també poden seguir un o més creadors sense subscriure’s . En definitiva, el creador va pujant continguts periòdicament, especificant, si vol, per quin nivell de subscripció estan disponibles, i els mecenes poden subscriure’s a un o diversos creadors mensualment i accedir als continguts segons el nivell de subscripció.

Aixeta és una associació sense ànim de lucre impulsada i dirigida per l’escriptora, traductora i informàtica Liz Castro. Obrir una pàgina a la plataforma no té cap cost per a la persona creadora, però l’Aixeta reté un 5% dels diners que obté dels subscriptors. El 95% restant va directament als creadors en forma de subvenció, un cop pagada la petita comissió que cobra la plataforma de pagament. També cal tenir en compte que sobre aquestes donancions s’ha de practicar un 15% de retenció en concepte d’IRPF.