Comença la tercera edició del Festival Càntut

Tindrà lloc del 16 al 18 de novembre a Cassà de la Selva

Del 16 al 18 de novembre, torna el Festival Càntut a Cassà de la Selva. Una tercera edició amb concerts, tallers, exposicions i propostes dedicades al cant de tradició oral i dirigida a tot tipus de públic.

El festival arrencarà a les 19:30 h amb la inauguració de l’exposició Cançons de Pandero (19:30 h, Can Trinxeria, gratuït), que comptarà amb l’actuació de Guillem Ballaz. La mostra, produïda pel Museu Etnològic de Barcelona, explora el món del pandero quadrat, un instrument que havia estat molt present a finals del segle XIX i principis del XX, i que ara té una nova vida a Catalunya, on ha esdevingut un element de retrobament amb la tradició, de nova identitat i de recreació musical i social.

Seguirà l'espectacle Mans Manetes, a les 21:00 al Centre Recreatiu, un homenatge a la cultura algueresa. Després, a les 22:30, hi harà l'actuació conjunta dels grups Roba Estesa & Germà Negre, dues de les formacions més actives de la música folk actual. Oferiran una proposta festiva en què membres de les dues formacions mostraran de forma distesa els seus repertoris, combinats amb cançons de tota la vida.

En total, es podran veure 17 propostes. Sis han estat ideades especialment per al Càntut i quatre es presenten en primícia a les comarques gironines, amb noms com Jaume Arnella i Jordi Fàbregas, Tornaveus, Kepa Junkera & Amics de Fok, Arnau Tordera i Magí Canyelles, i Balkan Paradise Orchestra, entre molts d’altres.
 

La música de tradició oral

El festival de Cassà de la Selva forma part del projecte Càntut, que neix l’any 2012 per recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per la gent més gran de les comarques gironines i reivindicar, així, unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana. Actualment, el projecte compta amb tres vessants: el festival, el cançoner allotjat a la pàgina www.cantut.cat (que compta amb més de 1.200 enregistraments de cançons de 200 cantadors, recopilats per una seixantena de caçadors de cançons que han fet recerques en 60 poblacions gironines) i les produccions pròpies, com el disc Càntut, de Belda & Sanjosex, coproduït amb Bankrobber, l’exposició Peret Blanc de Beget, coproduïda amb l’Ésdansa de Les Preses, i l’actual taller de Santi Serratosa & Càntut, dut a terme conjuntament amb l’AEMCAT.

El 70% de les propostes, que es duran a terme en una desena d’espais, són gratuïtes, i la resta de localitats es poden adquirir al web www.cantut.cat. Les entrades per al Dinar de cantadors i les places per al Biblionadons estan exhaurides.