L'Acadèmia Catalana de la Música crea els Premis Alícia

Hi haurà 15 categories de reconeixements anuals lliurats en una gala que se celebrarà al voltant del 21 de juny, Dia Mundial de la Música

L'Acadèmia Catalana de la Música va presentar ahir al Mercat de Música Viva de Vic els Premis Alícia, que ha creat per promocionar la música produïda a Catalunya. Segons el president de l'Acadèmia, Gerard Quintana, l'objectiu és posar en valor moltes coses que es fan en l'àmbit de la música i que la societat desconeix. La intenció, segons va explicar, és complementar i eixamplar l'espectre d'altres premis que ja existeixen. Els guardons premiaran projectes i/o iniciatives singulars que tinguin l'excel·lència com a element vertebrador i també una certa atemporalitat que els situï fora de la dinàmica del mercat. Es tracta de premiar i promocionar projectes que promocionin de manera transversal els valors artístics, culturals i socials de la música.

Els Premis Alícia es lliuraran en una gala que se celebrarà al voltant del 21 de juny, Dia Universal de la Música, i constaran de 15 categories: autoria o composició; interpretació; innovació; interdisciplinarietat; producció discogràfica i/o audiovisual; directe; talent emergent; mediterraneïtat; trajectòria; projecte social; projecte educatiu; internacionalització; periodisme musical; recerca; i mencions o premis especials.

Els acadèmics i les entitats associades a l'Acadèmia seran els encarregats de proposar els projectes, persones o entitats que optaran als premis i el consell acadèmic actuarà com a consell de garanties i vetllarà per garantir uns criteris transversals basats en la qualitat i/o excel·lència, la igualtat i/o equilibri de gènere i les bones pràctiques en matèria de relacions laborals, contractuals, jurídiques o de gestió de projectes.

El nom dels Premis Alícia respon a la necessitat de feminitzar el sector cultural i treballar sense prejudicis de gènere. També fa referència a "Alícia al país de les  meravelles",  que "connecta amb la voluntat de l'Acadèmia de subratllar el poder evocador, creatiu, artístic i social de les arts musicals", segons el seu president. Finalment, el nom vol retre homenatge a una de les intèrprets catalanes més universals: Alicia de Larrocha.