El Congreso de los Diputados aprova l'informe sobre l'Estatut de l'Artista per unanimitat

El text, que haurà de ser ratificat després de l'estiu, proposa modificar tres lleis: IRPF, Autònoms i Enjudiciament Civil

La comissió de Cultura del Congrès dels Diputats ha aprovat per unanimitat aquest dijous l'informe per l'elaboració d'un Estatut de l'artista i el professional de la Cultura, un full de ruta legislatiu per millorar la situació laboral i fiscal dels més de 500.000 treballadors de la Cultura que hi ha a l'estat. El treball recull les conclusions de la subcomissió creada a instàncies de Unidos Podemos-En Comú Podem- En Marea, que ha treballat durant un any i mig en la seva elaboració. S'ha de dir que l'informe ja comptava d'entrada amb el suport unànime de tots els grups.

En els 78 punts de què consta el text, es demana la reforma de tres lleis: la d'IRPF, la d'Autònoms i la d'Enjudiciament Civil.

Fiscalitat

L'informe recull una de les grans reivindicacions del sector: que tota la cadena de valor de l'activitat artística passi a tributar al tipus reduït (10%), enlloc del tipus general (21%), com fins ara. D'altra banda, proposa que els treballadors tributin segons la mitjana d'ingressos dels últims tres o quatre anys, per adaptar l'impost a la intermitència de la seva activitat professional i que s'adapti la llei de l'IRPF perquè aquests treballadors es puguin acollir a l'exempció del 30%, que ja es concedeix a les rendes irregulars.

El document també especifica les despeses que els professionals s'haurien de poder deduir del rendiment del treball: formació, instruments i eines de treball, honoraris i comissions de representants artístics, agents o intermediaris.

També es proposa introduir en la llei de l'IRPF criteris objectius sobre les despeses fiscalment deduïbles i noves regles per a l'adquisició i manteniment de vehicles, despeses de transport públic entre el lloc de residència i el lloc de treball o despeses de promoció.

Protecció laboral i seguretat social

Es proposa ampliar i adaptar la cobertura social a la realitat del sector. Millorar la cobertura i l'accés a les prestacions dels treballadors autònoms: maternitat, lactància, risc per embaràs, malaltia, accident de treball i compatibilitat de drets d'autor i jubilació. També es proposa la consideració de relació laboral de caràcter especial contemplada a l'Estatut dels Treballadors.

D'altra banda, es pretén garantir la representativitat sindical i l'ampliació del concepte "treball cultural", que ara només reconeix com artista el que està sobre l'escenari. A més, es demana la adopció de les mesures necessàries per evitar la proliferació de falsos autònoms.