El Black Music Festival amplia el seu radi d'acció i aposta per la diversitat

El festival se celebrarà del 1 al 18 de març i oferirà concerts a nou localitats diferents.

"Som transfronterers, contribuïm a la cohesió social i territorial, fem produccions pròpies, afavorim l'emergència i la creativitat, som motor d'empreses locals, som populars perquè ens adrecem a una franja de públic ampla, cultivem la diversitat, practiquem horaris que afavoreixen la conciliació familiar, fem propostes educatives, som un festival compromès amb el país". El director del Black Music Festival (BMF), Pau Marquès, va presentar ahir amb aquestes paraules els valors, motivacions i vocacions que mouen els organitzadors d'aquest festival, pioner a l'Estat, que agrupa les músiques d'arrel afroamericana i que aquest any arriba a la 17a edició.

El cartell d'aquest any reuneix, entre d'altres, la llegenda viva del so Motown, Marthe Reeves & The Vandellas, el guitarrista de Tennessee, Eric Gales, el bluesman californià Reverend Shawn Amos, veus del soul com Shirley Davis i Bitty McLean, el duet francès de música avançada Ibeyi o l'actuació dels Gramophone AllStars Big Band, al costat de propostes emergents de qualitat com els valencians La Raiz, els lleidetans Koers, les WOM Trio o els projectes de Damià Olivella, Víctor Branch o Gaspar, que presentarà els seu primer treball amb un soul més modern, electrònic i alimentat per la música urbana.

El BMF també aposta per la programació familiar, amb la incorporació al cartell de l'espectacle Funkids (Black Music Big Band + Brodas Junior), la cercavila de Zebrass Marching Band i l'actuació de Reggae per Xics en el Black Music Picnic que, com ja és tradició, donarà la benvinguda a la primavera. També es farà una jornada gratuïta, "Black Music Frontissa", amb concerts i tallers al voltant de la cultura urbana participativa. També es repeteix la "Black Music que ens va parir", un combat de dj's en què dos personatges de la vida pública que tenen ideologies diferents punxaran la seva black music per demostrar que, en aquest terreny, es poden arribar a entendre.

El BMF continua treballant amb el territori i incorpora l'Espai Ter de Torroella de Montgrí i la Sala Clap de Mataró com a nous espais que s'afegeixen als de Salt, Girona, Bescanó, Fornells de la Selva, Reus, Perpinyà i la Sala Apolo de Barcelona on es farà la presentació del festival amb l'actuació de la Black Music Big Band, un projecte iniciat fa dos anys, que presentarà el seu primer treball. 

El regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, va explicar que el ple municipal de Girona va aprovar per majoria considerar el BMF festival estratègic de la ciutat, per la seva implicació social i el foment del talent i la formació. D'aquesta manera té garantida la part pressupostària pública municipal durant tres anys.

En aquesta edició, el BMF té un pressupost similar al de l'any passat, aproximadament 200.000€, i compta amb el suport de la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat i els ajuntaments de Girona i Salt, entre d'altres. Estrella Damm n'és el patrocinador oficial.