Manifest en relació a l'informe "La inserció laboral dels titulats dels Ensenyaments Artístics Superiors"

L'informe elaborat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat afirma que el 90% dels graduats en Ensenyaments Artístics Superiors té feina

Arran de les notícies aparegudes aquest darrer mes de febrer a diferents mitjans de comunicació d’àmbit català en base a l’informe “La inserció laboral dels titulats dels Ensenyaments Artístics Superiors” elaborat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, que declaren que el 90% dels graduats en ensenyaments artístics superiors tenen feina, les associacions de músics de Catalunya sota-signants manifestem:

  • Que, segons la nostra experiència compartida com a representants de 3.500 músics, les dades reflectides no es corresponen en absolut a la realitat de la professió.
  • Que l’informe mostra unes greus mancances en la seva confecció:
    • no té en compte els aspectes “qualitatius” del mercat laboral, només els “quantitatius”.
    • no distingeix més que a trets molt generals les dues sortides professionals estàndards (docència i interpretació), sense perfilar-ne els detalls concrets de cadascuna ni les seves divergències, que poden ser considerables.
    • no diferencia entre estils musicals, la naturalesa particular dels quals poden mostrar resultats notablement discrepants.
    • aporta deficiències tan evidents com, per exemple, considerar que un sol “bolo” ja computa dintre del percentatge d’assoliment laboral com a treballador a temps parcial (amb un mínim de 10 hores setmanals, és a dir, un total de 520 l’any) o que, malgrat l’afirmació que el 90% de graduats tenen feina, un 64% fa més de 6 mesos que es troben en situació d’atur.
    • atorga màxima validesa a una enquesta amb un 47,4% de participació, acceptant només un marge d’error del 3,1%.
  • Que la frivolitat amb la que no només aquestes informacions es confeccionen sinó que després es lliuren als mitjans de comunicació per fer-les de domini públic són enormement contraproduents i perjudicials.
  • Que aquests tipus d’estudis de sector no s’haurien de poder realitzar d’esquenes a les associacions representatives del col·lectiu en qüestió.

Associació Professional de Músics de Catalunya (MUSICAT)
Associació Catalana d’Intèrprets i Docents de Música Clàssica (ACIMC)Associació de Músics de Jazz i Música Moderna (AMJM)
Associació de Músics de Tarragona (AMT)