Figueres lliura els Premis Capital Sardana 2017

El Teatre Jardí va acollir la designació de Perpinyà com a Capital de la Sardana 2019 i Sant Feliu de Guíxols com a Capital de la Sardana 2020, així com la presentació del programa de Montblanc 2018, que començarà el proper mes de març

El Teatre Jardí de Figueres va acollir divendres la designació de Perpinyà com a Capital de la Sardana 2019 i Sant Feliu de Guíxols com a Capital de la Sardana 2020, així com la presentació del programa de Montblanc 2018, que començarà el proper mes de març, i el lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2017.

La consellera municipal en càrrec dels Afers Catalans de la Vila de Perpinyà, Virginie Barre, va declarar que “Perpinyà està arrelada al patrimoni i un dels més destacats és la sardana, que ens batega al cor i l’ànima, de manera que posarem tot el nostre patrimoni al seu servei”.

D’altra banda, el regidor de Cultura i 2n tinent d’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Jordi Vilà, que serà la Capital de la Sardana 2020, va declarar que “la programació com a Capital de la Sardana 2020 vol homenatjar la gent antiga del sardanisme local, així com els coneguts compositors Juli Garreta, Josep Maria Vilà i Gandol o Lluís Lloansí, però també volem difondre la sardana entre els nens, el jovent i tota aquella gent que encara no sap que són sardanistes entusiastes”. L’anunci de la Capital de la Sardana 2020 amb tanta antelació té per a objectiu facilitar l’organització de l’esdeveniment.

Presentació del programa de Montblanc 2018

Pel que fa a la presentació de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018, l’alcalde Josep Andreu, va desvelar que entre les activitats previstes es vol envoltar els 1.750 metres del clos de la muralla medieval, en el marc de l’Acampada Jove “per barrejar jovent, rock català i sardana”. També va indicar que es faran activitats “amb les escoles i tot el teixit cultural de Montblanc perquè tot quedi impregnat de sardanes”.

De la seva banda, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va fer un balanç de les activitats desenvolupades fins ara a la capital empordanesa i ha remarcat que “durant tots aquests mesos hem reivindicat la sardana com a dansa, però també com a música, i hem constatat el seu valor com a un dels símbols nacionals de Catalunya tot promocionant Figueres i l’Empordà com a bressol de la dansa nacional”.

Lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2017

En aquest sentit, Figueres, com a Capital de la Sardana 2017, va acollir l’esdeveniment oficial de lliurament dels Premis Capital de la Sardana d’enguany. Aquests Premis suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. Consten de 2 tipus de guardons: les Medalles al Mèrit i els Premis Capital de la Sardana.

Així, les Medalles al Mèrit van ser per a Bartomeu Duran i Olària per la tasca realitzada com a president de Badalona Sardanista, com a vicepresident de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) durant 10 anys, com a president de la Federació Sardanista de Catalunya des del 1999 fins al 2012 i com a president de l’Obra del Ballet Popular del 2008 fins al 2016; la Medalla al Mèrit Musical per a Antoni Mas i Bou per la seva activitat com a instrumentista, director, compositor de sardanes i de diversos gèneres musicals i lletrista, i per ser l’impulsor i fundador de la cobla Marina i dignificar la professió de músic des del Sindicat de Músics de Catalunya Musicat i la Medalla al Mèrit de la Dansa per a Josep Vilar i Brasó per la seva dedicació al món de la dansa, primer a l’esbart Montserrat, i després a Ballets de Catalunya des de l’inici, esbart del qual va ser director i actualment n’és el President d’honor, a part que en el vessant folklòric va consolidar una nova recerca de l’Espolsada de Premià de Dalt.

Pel que fa els guardonats als Premis, a la categoria a la Dedicació es va premiar Jaume Virgili i Sambola pels innombrables cursets de sardanes que realitza a diversos indrets del Camp de Tarragona des de fa anys; Joan Codina i Font en reconeixement a la seva dedicació des de jove a impulsar tota mena d’activitats sardanistes a Sant Quirze de Besora i Montesquiu i per ser l’impulsor de l’aplec comarcal d’Osona; Joan Farreny i Calafell per la seva activitat com a instrumentista, director i professor a Agramunt, on va fundar tres cobles, a Balaguer i a Tàrrega, on va col·laborar en la formació de la Cobla Tàrrega Jove; Josep Maria Roset i Salla per tota la tasca realitzada a l’Agrupació Sardanista Amics de la Sardana d’Almacelles, impulsant el moviment sardanista de la població i com a membre de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida de la qual ha estat vicepresident i president i Montserrat Juvanteny i Espelt per la seva incansable activitat a favor de la sardana com a conductora de programes de ràdio, en articles al Diari de Girona, presentadora d’aplecs i de concerts i formar part de comissions per retre homenatges a músics diversos.

La categoria a la Continuïtat va guardonar l’aplec de Mollet pels seus 75 anys, l’aplec de Flix pels seus 50 anys, l’aplec de Lloret de Mar pels seus 50 anys, l’Esbart Dansaire Sant Pol pels seus 75 anys, la cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes pels seus 50 anys i la colla sardanista Repuntejant pels seus 50 anys.

Els Premis Capital de la Sardana de la categoria Mitjans Audiovisuals va ser pel documental Descobrint la sardana, més enllà dels tòpics produït per Roger Marín i Puigpelat, amb la participació de Patrícia González, i dirigit per Marc Font, en què mostra la reacció de persones sense idees preconcebudes davant d’actes sardanistes.

La categoria a la Promoció i Difusió va premiar la revista UNIÓ per la difusió del món de les colles i concursos; cafès Soley per la impressió en els paquets de cafè de la imatge del monument a la sardana de Barcelona i la colla sardanista Dansaires del Penedès per tota la publicitat i difusió per mitjans diversos que fan de la sardana a Catalunya i l’estranger.

El Premi Capital de la Sardana a la Divulgació Musical va ser per a Rosa Mari Ramírez i Abella per la tasca de recuperació i difusió de sardanes cantades i edició de CDs.

Finalment, la categoria d’Iniciatives Renovadores va guardonar l’espectacle In Somni, que presenta la companyia de dansa Kulbik Dance amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i música electrònica amb el Dj Mario Nieto dirigit a un públic sardanista i no sardanista amb la sonoritat de la cobla en un format diferent al que estem acostumats; l’espectacle literari-musical Més Bertrana, més!  amb la cobla Ciutat de Girona i lectura de textos d’Anna Farriol, creat amb motiu de la celebració de l’Any Aurora i Prudenci Bertrana, commemoratiu dels 125 i 150 anys del seu naixement i l’espectacle Tututs!, una experiència musical en què la cobla Bisbal Jove i l’actor David Planas acosten la cobla a un públic familiar amb grans dosis d’humor i expliquen com és un dia de Festa Major i el paper que hi juga la cobla.

A l’esdeveniment hi va assistir l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip; l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; la consellera municipal en càrrec dels Afers Catalans de la Vila de Perpinyà, Virginie Barre; el regidor de Cultura i 2n tinent d’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Jordi Vilà; el regidor de Cultura Popular de l’Ajuntament de Figueres, Quim Felip; el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, Montserrat Mauné, i d’altres autoritats municipals i personalitats del món de la sardana i la dansa catalana.

La celebració també va permetre gaudir d’un concert amb la cobla La Flama de Farners amb el tenor solista Josep Fadó, sota la direcció Jordi Molina, en què s’hi va poder escoltar diverses sardanes cantades.

Més activitats el diumenge

Aquest esdeveniment es va complementar el diumenge amb la Trobada d'Escoles de Cobla a la plaça de Catalunya. Hi van participar les cobles de l'Escola Municipal de Música i Dansa, de Palafolls; la del Col·legi Santa Maria de Blanes i la de l'Escola de Música Conrad Saló, de la Bisbal d'Empordà. L'esdeveniment també s'emmarcava en els 200 anys del naixement de Pep Ventura. A la mitja part també es va fer la presentació del llibre Mètode bàsic per a l'estudi de la tenora, de Jaume Vilà. Es tracta d'una nova publicació amb teoria i pràctica sobre la interpretació de la tenora per a joves estudiants d'aquest instrument. Un volum molt escaient pels músics que participaven en aquesta trobada.