"El noi del port", una havanera solidària que es transforma en peix

Els músics Edgar Massegú i Xavi Pendón són els autors del valset mariner “El noi del port”, una havanera que han compost amb la intenció de recaptar fons destinats a comprar conserves de peix per al Banc dels Aliments

Els músics Edgar Massegú i Xavi Pendón són els autors del valset mariner “El noi del port”, una havanera que han compost amb la intenció de recaptar fons destinats a comprar conserves de peix per al Banc dels Aliments. La iniciativa compta amb la col.laboració de veus conegudes en el món de l’havanera, com ara el baríton Xavi Jonama, del grup L’Empordanet, Les Anxovetes o la cantant Neus Mar. La cançó narra la història d’un noiet rodamón que viu al port i espera les resquícies de peix que li donen els pescadors per poder menjar.
 
Emulant la compra de cançons en plataformes digitals, la campanya consisteix en oferir per un euro la descàrrega de la cançó a través de l'enllaç http://www.bancdelsalimentsgirona.org/ca/donacions#EL_noi_del_port, tot i que la donació pot ser superior. Els diners recaptats es destinaran íntegrament a la compra de peix cuinat i envasat en llaunes – per fer front a la pobresa energètica – i també es treballarà amb confraries de pescadors per lluitar contra el malbaratament. La campanya també pretén fer entendre que el peix no és un luxe sinó una necessitat, especialment el peix blau portador d’omega3. L’artista Carles Bros, que ha defensat el peix blau arreu del món, ha col.laborat fent el logo de la campanya.
 
El vídeoclip de la cançó, que es pot veure a https://youtu.be/hjT7cAqgw2U, s’ha gravat als ports de L’Escala, Roses, Palamós i Sant Feliu de Guíxols. També s’han gravat una sèrie de vídeos curts on persones del món de la cultura i la pesca reciten la tornada de la cançó i conviden a participar en la campanya.
 
L’Edgar Massegú (Pulpopop) és l’autor de la lletra de la cançó i l’impulsor de la campanya. Explica que, veient com la gent remou la brossa al seu poble, es va preguntar què hi podia fer ell, com a músic i se li va ocórrer aquesta idea. Per posar-la en pràctica, a més del Banc dels Aliments, ha implicat la Fundació Ernest Morató, els ajuntaments de Sarrià de Ter i Palafrugell, les confraries de pescadors de L’Escala, Palamós, Roses i Sant Feliu de Guíxols, la Fundació Drissa, la Penya Xíndries, el Festival Emergent, MUSICAT, el Museu de la Pesca de Palamós, el Museu de l’Anxova de L’Escala o els estudis Soundclub i Juglans Music, entre d’altres.
 
A més, Massegú farà una gira de xerrades amb el títol El noi del port pot canviar el món que servirà per recaptar fons per a la campanya i per animar els participants a dur a terme idees per fer aquest món una mica millor.
 
La iniciativa es va presentar el dia de la música a la seu del Banc d’Aliments de Girona, però la idea és extendre-la a tot Catalunya i convidar artistes i festivals a sumar-s’hi.