El Patronat de Turisme Costa Brava Girona promociona la Nit dels Músics de Cassà com un bé cultural i un atractiu turístic

La gran Cobla de Músics Cassanencs es tornarà a reunir a Cassà de la Selva per celebrar la 41a edició de La Nit dels Músics

Ahir al matí es va presentar a la seu del Patronat de Turisme Costa Brava Girona la 41a Nit dels Músics de Cassà de la Selva, que tindrà lloc el divendres 20 de maig (22h a la Plaça de la Coma) i donarà un cop més el tret de sortida a la festa major. La presentació va anar a càrrec del vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jaume Dulsat; el president d’Amics de la Sardana de Cassà, Quim Massa; el músic i director de la cobla, Antoni Mas i l’alcalde de Cassà de la Selva, Martí Vallès.
 
Com cada any, la Nit dels Músics aplegarà una cinquantena de músics en una cobla gegantina que oferirà un repertori de sis sardanes sota la direcció del músic i compositor Antoni Mas. El Patronat de Turisme Girona Costa Brava ha volgut recolzar aquest esdeveniment únic com un valor afegit que forma part del patrimoni cultural local. Una experiència que pot resultar interessant per al turisme que vol aprofundir en el coneixement de la cultura autòctona.
 
La Nit dels Músics es remunta a l’any 1976. En Quim Massa explica que la idea va sorgir d’una tertúlia de músics que tenia lloc al cafè de Can Benet. Entre tots van tenir la idea de formar una cobla només amb músics de Cassà. Des de llavors, cada any per la festa major es forma aquesta cobla amb músics que han nascut a Cassà, o bé que hi viuen, o que hi tenen algun tipus de vinculació, com per exemple haver estudiat a l’escola de música o tocar en alguna de les formacions del poble.  Les sardanes que s’interpreten també han d'estar vinculades a Cassà, ja sigui perquè són d’autors cassanencs o bé perquè estan dedicades al poble o a aquesta festa. Tradicionalment, la Nit dels Músics es tanca amb la sardana "El Sereno", de Josep Coll. En alguna ocasió han portat a terme edicions especials, com per exemple l’any del 25è aniversari en què van reunir una cobla de dos-cents músics al camp de futbol, la més gran que s’ha fet mai a la història. També es van fer dues edicions especials, amb una cobla de cent músics, els anys en què la Selvatana i La Principal de Cassà van celebrar el seu centenari.
 
L’Antoni Mas, va expressar la seva satisfacció pel fet que el Patronat consideri que els músics poden resultar un atractiu turístic i el va felicitar per aquesta iniciativa que contribueix a donar visibilitat als músics locals. Fa 42 anys, ell mateix formava part d’aquesta tertúlia d’on va sortir la idea improvisada de formar una gran cobla de músics cassanencs. Ell n’és el director des que en Modest Puig li va passar la batuta. Segons va dir, per als músics joves participar en la Nit dels Músics representa poder tocar al costat de certs personatges en qui s’han emmirallat i, per als que ja estan retirats, significa treure la pols a l’instrument i fer dos mesos de llavi per preparar-se. Per ell mateix, palpar la il.lusió dels col.legues és un dels grans atractius de La Nit dels Músics.
 
Mas va afegir que aquest any la Nit dels Músics està dedicada a en Pere Mercader i Terrades, un gran mestre de música, que també va ser el seu, sense el qual tot això no existiria. L’homenatge serà compartit amb el seu fill, Pere Mercader i Andreu, que va ser un gran compositor de sardanes.
 
L’alcalde de Cassà de la Selva va manifestar el seu orgull per aquesta celebració i va remarcar que, des del segle XIX, Cassà era un poble de músics i de tapers, i que les dues coses van lligades, ja que els horaris i les característiques de  la feina de taper permetien alhora fer de músic, fins al punt que, alguna vegada s’havia ofert feina de taper a un músic perquè pugués tocar en una cobla del poble. També es va mostrar orgullós pel fet que un poble de 10.000 habitants tingui dues cobles centenàries, la Selvatana i La Principal de Cassà, i dues colles sardanistes campiones de Catalunya.