Josep Bastons. Creu de Sant Jordi 2016

La Creu de Sant Jordi s'ha atorgat a 27 personalitats i 13 entitats que "s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural"

El Govern de la Generalitat ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi al compositor i intèrpret del món de l’havanera, Josep Bastons, "per la seva contribució al gènere com a autor d’un bon nombre de peces, entre les quals Mariner de terra endins, Tamariu o Lola, la tavernera. Membre durant força anys del grup Peix Fregit, ha estat un dels puntals de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell. La qualitat de la seva obra i el seu cànon interpretatiu han contribuït a renovar el patrimoni musical de l’havanera sense trair la tradició".

Entre els guardonats també destaquen l'actor Carles Canut, el metge Bonaventura Clotet, la filòloga Mariàngela Vilallonga i el Festival Intenacional de Música Castell de Peralada.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que es pot rebre per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.